Auto naar de sloop?

U
h
Z

Sloopauto verkopen

Ontvang een vrijblijvend bod

Ontvang tot honderden euro’s

De waarde van een auto vormt altijd een waar discussiepunt en worden er een groot aantal punten door zowel de koper alsook de verkoper op tafel gezet om de prijs in hun voordeel te bepalen. Dat is ook van toepassing op een sloopauto en staat men er vaak niet bij stil hoeveel waarde die nog vertegenwoordigd. Met de komst van nieuwe technieken op het gebied van hergebruik van materialen, is het voor elke auto mogelijk om de meeste materialen welke bij de sloop vrijkomen, te verkopen voor een mooi prijsje. Daar moet de verkoper van de auto dan ook mee van kunnen profiteren.

Sloopprijs auto

De eerste vraag welke men stelt is wellicht de waarde sloopauto. Deze is uniek voor elke sloopauto omdat er geen tweede van te krijgen is. Waar bij een auto zonder schade er bij benadering toch wel een groot aantal soortgelijk auto’s gevonden zullen worden gelet op het bouwjaar, merk, bouwjaar en de kilometerstand, is het bij een sloopauto wel anders vanwege de aard van de schade. Zelfs twee identieke auto’s met verschillende schadevormen, zullen een groot verschil in prijs hebben. Het is daarom voor de particulier niet zo eenvoudig om de sloopprijs auto te berekenen. Door echter wat speurwerk te verrichten kom je wel aardig in de buurt van de autowaarde sloop. Als uitgangspunt pak je daarbij de marktwaarde van zo een auto zonder schade. Meer dan dat zal de sloopprijs dus nooit bedragen. Kijk even zelf welke onderdelen nog intact zijn en waarvan je ook zeker bent dat ze voor de schade al in een goed werkende staat verkeerden. Online staan de prijzen van ook tweedehandse onderdelen eenvoudig op de verschillende websites van onderdelenwinkels te vinden. Door het lijstje compleet te maken, krijg je op het eind een bedrag van de waarde van de meest waardevolle onderdelen van de sloopauto. Let er wel op om daarbij niet te veel in de details te gaan en je gewoon te houden aan de waardevolste onderdelen. Het totaalbedrag kan je vervolgens als richtlijn gebruiken bij het onderhandelen, maar dien je daarbij ook rekening te houden met de vrij hoge kosten die de sloop met zich meebrengt. Door te kiezen voor een realistische aanpak, zal je zeker bij de verkoop over meerdere mogelijkheden beschikken.

De sloperij bekijkt het zaakje dan ook anders

Zo een sloperij draait nu eenmaal commercieel en hoort een kleine winst daar zeker ook bij. Het zou anders weinig nut hebben om door alle moeite heen te gaan met de bedrijfsvoering. De sloperij is er zich als geen ander bewust van de prijzen die ze voor de onderdelen en het overig materiaal van de auto kunnen krijgen. Die liggen vaak wat lager dan de prijzen welke je bij de onderdelenwinkels ziet omdat de meeste sloperijen hun onderdelen gewoon doorverkopen tegen groothandelsprijzen. Ze zijn dan gelijk van de onderdelen af en komt er dan ook direct geld in de laadje. De kosten verbonden aan zo een sloperij zijn namelijk veel als gekeken wordt naar al het benodigd personeel, de bedrijfslocatie en overig. De mate van bedrijfsvoering heeft ook invloed op de prijs die ze aan bieden voor sloopauto’s. Het zijn dus wel een aantal factoren welke direct en indirect de hoogte van hun bod op de auto zal bepalen. Ook de kosten voor het transporteren van de auto naar de slooplocatie dient meegenomen te worden. Sommige sloopauto’s vertegenwoordigen een lage waarde (bijvoorbeeld een auto beschadigd door brand) waarbij er haast geen bruikbaar onderdeel uit te halen is. Voorts neemt de sloperij ook het risico over dat bepaalde op het oog nog bruikbare onderdelen achteraf niet goed blijken te zijn.

Soms gaat men daarom uit van een minimale sloopwaarde

Omdat er zoveel onzekerheden kleven aan een sloopauto, wordt er vaak bij benadering een minimale sloopwaarde bepaald. Personen die zo een auto te koop hebben, kunnen namelijk middels een telefoontje of een mail, aan een offerte komen. Aan de hand van de gegeven informatie zal er op afstand een bod uitgebracht worden waarbij de sloperij de prijs wat aan de lage kant zal houden. Dat is logisch, gezien het feit dat ze de auto nog niet gezien hebben en uitsluitend af moeten gaan van wat ze door de verkoper gemeld is. Aan de zijde van de verkoper is het dus belangrijk om goed onderbouwd voor de dag te komen. In het geval van schade auto’s welke niet meer te repareren zijn, is er meestal wel een uitgebreid schade/taxatierapport aanwezig. Dit haalt vele twijfels weg bij de opkopers en zal de prijs er zeker wel hoger komen te liggen. Soms is er ook weinig moeite nodig om bijvoorbeeld de motor weer aan de praat te krijgen. Ook dat zal meehelpen bij de sloopwaarde auto berekenen. Het gaat er om dat alles wat meegenomen zal worden, bekeken dient te worden om de waarde positief te beinvloeden.

Bij zo een gedegen voorbereiding mag het niet gebeuren dat de autopapieren niet in orde zullen zijn. Vooral wanneer men van plan is om de auto weer te repareren, zal de overdracht volgens de gangbare richtlijnen plaats moeten vinden.

Indien de auto echter zeker voor de sloop bestemd is, zal men bij de RDW een demontagecode aan moeten vragen. Dat kan in een paar simpele stappen en is dat zelfs mogelijk voor een auto die niet compleet is.

De sloopwaarde auto hangt dus af van een groot aantal factoren en heb je gelukkig wel invloed op een deel van ze. Zo kan je de auto er wat beter laten uitzien en is het ook geen slecht idee om bij een aantal opkopers/slopers langs te gaan voor een offerte. Wie de waarde exact wil bepalen, kan ook een taxateur vragen om een rapport samen te stellen, maar is dat een stap welke doorgaans genomen wordt voor auto’s die nogal veel waard zijn.

Sloopwaarde auto
5 (100%) 1 vote