Auto naar de sloop?

U
h
Z

Sloopauto verkopen

Ontvang een vrijblijvend bod

Ontvang tot honderden euro’s

Na een zware aanrijding kan de opgelopen schade zo zwaar zijn, dat de auto total-loss wordt verklaard. Met de auto kunnen rijden is er dus helemaal niet meer bij en is verkopen de enige manier om ervan af te komen. Vaak moet dat ook nog zo snel als mogelijk gebeuren omdat de auto niet langs de weg geparkeerd mag staan en lang niet een ieder over de mogelijkheid beschikt om de auto binnen (eigen garage of erf) te parkeren.Voor de verkoop hoef je gelukkig niet lang te wachten omdat er altijd een groot aantal belangstellenden te vinden zullen zijn.

Wanneer is een auto totaal loss?

Het begrip total-loss is een term welke vooral door de verzekeringsmaatschappijen wordt gebruikt om aan te geven dat het niet meer mogelijk is om een auto met schade te repareren. Het moet dus wel om schade gaan welke veroorzaakt is door een incident in het verkeer. Een auto met een klemgereden motor als gevolg van nalatig onderhoud kan dus nooit total-loss worden verklaard. Na zo een incident kan op technisch of financieel gebied het niet meer mogelijk zijn om de auto te laten repareren. Deze twee vormen van het totall-loss verklaren van de auto spelen een belangrijke rol in de mate waarin er nog altijd gerepareerd kan worden.

Een technisch total-loss verklaarde auto kan niet meer gerepareerd worden, ongeacht de hoeveelheid geld die men bereidt is er tegen aan te gooien. Zo kan het chassis zodanig vervormt zijn dat het rechttrekken niet meer mogelijk is. In zulke gevallen zal de auto dan ook naar de sloop worden gebracht.

Anders is het wanneer op basis van de hoogte van de reparatiekosten, de auto total-loss wordt verklaard.

Financieeltotalloss is het weer wat anders

een auto die financieel total loss wordt verklaard, is in de meeste gevallen wel te repareren, maar dan wel tegen zulke hoge kosten dat het niet verstandig wordt geacht gezien de waarde die de auto vertegenwoordigd. het komt beter uit om zo een auto te verkopen en met het geld van de verzekering (wanneer je er tenminste aanspraak op maakt) een andere auto aanschaft. zo een total loss verklaarde auto kan dus nog altijd gerepareerd worden door een opkoper die de toegang heeft tot een goedkope reparatiefaciliteiten. dat is het geval met garages waar de factor arbeid veel minder zal uitvallen voor de reparatie en het bedrijf ook nog goedkoper aan de benodigde onderdelen kan komen. indien de reparatie door hun wordt uitgevoerd, zal het totaal kostenplaatje nog altijd voordelig uitvallen waarna de auto met winst doorverkocht kan worden. ook particulieren tonen belangstelling voor zulke auto’s omdat er nog altijd een groot aantal doe-het-zelvers te vinden zijn die over ruime ervaring en het nodig gereedschap beschikken om de reparaties zelf uit te voeren. probeer daarom om zo een auto ook even middels het plaatsen van een advertentie te verkopen. ondertussen moet je er dan wel uitkijken naar een geschikte plek om de auto op te bergen. ook het gelijktijdig aanvragen van offertes van verschillende sloperijen en garages is een goed idee en kan dat in de meeste gevallen wel gewoon online.

Ook verkoop aan buitenlandse opkopers is een optie

Omdat zo een total-loss auto zich voor het incident zich in een redelijke goede staat verkeerde, zit het nog altijd vol met onderdelen die nog bruikbaar zijn. Als sloopauto vertegenwoordigen ze dus een grote waarde, vooral wanneer het om een financieel total loss verklaarde auto gaat. Er is dus een grote vraag naar dit soort van auto’s en komen zelfs bedrijven uit het buitenland hier vaak een kijkje nemen om een koopje op de kop weten te tikken. Deze bedrijven werken vaak samen met lokale opkopers die er snel bij zijn wanneer zo een total loss auto wordt aangeboden. Het ophalen van de auto wordt ook door hun in orde gemaakt waarbij het wel vaak voorkomt dat de auto gelijk wordt getransporteerd naar de buitenlandse klant. Omdat de reparatiekosten er ook veel lager uitvallen, zijn vooral de wat duurdere modellen daar in trek om weer compleet hersteld te worden.

Bij het verkopen van een totallossauto, is het dus lang niet altijd zeker dat die gesloopt zal worden. De overschrijving dient dus correct te gebeuren waarbij je het vrijwaringsbewijs niet moet verliezen. Daarmee stap je ook naar de verzekering om die op te zeggen.

Bij het slopen zal de nieuwe eigenaar de uitschrijving bij de RDW in orde moeten maken.

Alle manieren om de auto te verkopen dienen niet alleen onderbouwd te worden met een schade rapport waaruit men duidelijk uit kan maken wat er precies beschadigd is, maar is ook dagwaarde Total loss auto berekenen de juiste stap om een voordelige prijs te bewerkstelligen. Hiervoor wordt er wel een schade expert betrokken en zal die naar de waarde van de auto voor het ongeval kijken (de dagwaarde) en de restwaarde bepalen. Deze aanpak kost je wel wat omdat zo een taxateur wel betaald dient te worden. Gelukkig wordt dat in de meeste gevallen wel door de verzekering gedaan.

Auto total loss verkopen
5 (100%) 1 vote