Auto naar de sloop?

U
h
Z

Sloopauto verkopen

Ontvang een vrijblijvend bod

Ontvang tot honderden euro’s

Een auto verkopen gaat met de sterke concurrentie op de automarkt niet altijd even vlot als je zou verwachten en zal het voor een sloopauto dan ook niet veel beter zijn. Tenminste, wanneer niet de juiste aanpak wordt gevolgd. Daar hangt alles nu van af en zal je als verkoper van zo een auto daar zeker de vruchten van mogen plukken, niet alleen in de vorm van een snelle verkoop, maar ook door een voordelige prijs ervoor te krijgen. Daar gaat het nu eenmaal bij de verkoop u zeker ook om.

Sloopauto inkoop

Begin voordat je begint een advertentie te plaatsen, ook eerst te kijken naar de vele bedrijven die sloopauto’s opkopen. Dat doen ze voor een groot aantal modellen en merken. Het ligt allemaal aan het verkoopnetwerk waar zo een inkoper over beschikt omdat ze zeker niet alleen opereren. De mate waarop zo een bedrijf in staat is de sloopauto’s of delen ervan door te verkopen, heeft een grote rol op de prijs die ze aan zullen bieden. Een doorsnee sloopauto zit altijd nog boordevol bruikbare onderdelen en kan alles wat niet meer gebruikt kan worden, doorverkocht als schroot. Dat brengt alles wel geld in het laatje en mag de verkoper daar wel van profiteren. Verwacht echter geen aanbod dat even hoog zal zijn als het bedrag dat je zou krijgen wanneer je zelf de waarde van alle slooponderdelen optelt. Er zijn nog altijd veel kosten aan de zijde van de opkoper, zoals die voor het personeel en moet er altijd nog winst worden gemaakt. Een oude auto verkopen aan sloop schuift het risico op de inkoper en maakt die vaak ook gebruik van partners in het buitenland om zulke onderdelen te kunnen verkopen. Er rijden in het buitenland nog altijd relatief meer oudere auto’s rond dan in ons land en vinden de onderdelen daar ook gretig aftrek.

Bij zo een inkoper wordt de klant op zijn wenken bediend en is het zelfs mogelijk om online al een offerte te ontvangen. Vooral bij een sloopauto komt dat goed van te pas omdat de verzekering en APK vaak vervallen zijn en het technisch gezien ook niet mogelijk is om ermee (veilig) deel te nemen aan het verkeer. Na instemming met het bod wordt de auto dan ook keurig tot aan huis of elke andere locatie opgehaald en is het zelfs mogelijk om al het papierwerk gelijk af te wikkelen.

Auto verkopen aan sloop

Waar inkopers er soms ertoe over gaan om zo een sloopauto weer te repareren (kunnen ze veel goedkoper klaarspelen) en vervolgens met een mooie winst door te verkopen, zal bij auto verkopen aan sloop dat niet het geval zijn. Zo een sloperij heeft zich namelijk helemaal toegelegd op alleen maar het uit elkaar halen van auto’s en beslaat hun verkoopnetwerk uitsluitend uit bedrijven die tweedehandse onderdelen ter verkoop aanbieden. Niet elke sloperij verkoopt namelijk zelf de onderdelen, maar wordt dat overgelaten aan samenwerkende bedrijven of opkopers waarmee er afspraken zijn gemaakt. Auto verkopen sloperij is dus de laatste fase, maar is het toch goed om eerst antwoord te krijgen op de vraag: wat is mijn sloopauto waard? Een objectieve waardebepaling is nodig om bij jet onderhandelen over de prijs stevig in de schoenen te staan en de sloperij erop te wijzen welke de “sterktepunten” van zo een auto zijn. Als eigenaar van de auto ben je meestal wel goed op de hoogte wat er allemaal aan mankeert, maar ook welke onderdelen zich zeker nog in een goede staat verkeren. Leg daarbij de nadruk op de meest waardevolle componenten als de motor, versnellingsbak, maar ook de lampen en ruiten. Allemaal zijn ze, zelfs tweedehands, nog altijd veel waard en helpt het bij het onderhandelen wanneer je op deze punten wijst. De sloperij heeft zo ook gelijk door dat ze niet zo eenvoudig gaan kunnen afdingen op de prijs.

Ga je toch voor zelf slopen?

Dat is een gedurfde stap, vooral voor zij die het nog nooit hebben gedaan. Je dient daarvoor wel over een afgesloten garage te beschikken omdat er geen schadelijke stoffen vrij mogen komen en de buren er ook geen last van moeten ondervinden. Zo moet alle olie welke er vrijkomt opgevangen worden en ervan ontdaan worden op een propere wijze. Het slopen zelf lijkt op het oog eenvoudig, maar vereist wel wat expertise. Het is namelijk nog altijd de bedoeling dat de onderdelen die nog gebruikt kunnen worden, niet beschadigd zullen raken. Voor het losgooien heb je toch wel even speciaal gereedschap nodig en zal je aardig daarin moeten investeren indien je daar nog niet de beschikking over hebt. Vergeet in iedere geval niet om de auto bij de RDW af te laten schrijven. Daartoe dient er een speciaal formulier ingevuld te worden en moeten ook de platen ingeleverd te worden.

Het verkopen van een sloopauto kan dus snel plaatsvinden waarbij de opkopers en sloperijen altijd wel raad weten wat te doen met de onderdelen. Ook als verkoper is het daarom belangrijk om enig idee te hebben van de prijzen welke er gehanteerd worden en dient niet elk aanbod zondermeer geaccepteerd te worden. Wees wel praktisch ingesteld omdat de opkoper of sloperij nog altijd een tussenschakel vormt en zij ook nog hun kosten uit moeten halen. Zelf slopen is in sommige gevallen mogelijk, maar hou je daarmee wel rekening met een aantal factoren zoals het moeten beschikken over een eigen garage, al het nodig gereedschap en verder wel wat kennis van zo een auto. Gezien de moeite die je zal moeten getroosten en het relatief klein verschil tussen het zelf slopen en verkoop van de hele auto, is het aangeraden om te gaan voor oude auto verkopen aan de sloop.

Sloopauto verkopen
5 (100%) 1 vote