Auto naar de sloop?

U
h
Z

Sloopauto verkopen

Ontvang een vrijblijvend bod

Ontvang tot honderden euro’s

De Algemene Periodieke Keuring ofwel APK is bij wet verplicht gesteld voor alle motorrijtuigen waarmee men deel wenst te nemen aan het openbaar verkeer. De veiligheid moet immers gewaarborgd zijn, niet alleen voor de bestuurder van het betreffend motorrijtuig, maar ook de overige deelnemers aan het verkeer. De lijst met inspectiepunten is daarom ook zodanig samengesteld dat na goedkeuring alle basisfuncties zoals de remmen en verlichting naar behoren werken. Een auto zonder een geldige APK verkopen is daarom niet altijd eenvoudig omdat er nog altijd het idee heerst dat er sprake is van serieuze mankementen.

Waarom is de APK vervallen?

Dat is de eerste vraag welke men zal stellen bij het bezichtigen van een auto zonder APK. het is belangrijk daarbij duidelijk aan te geven wat de reden is omdat dat veel over en weer onderhandelen over de prijs voorkomt. In de meeste gevallen gaat het om een relatief klein probleem waarom men de auto niet heeft laten keuren, maar kan er ook sprake zijn van grote mankementen. In zulke gevallen acht de eigenaar het vaak niet meer raadzaam om de kosten voor de reparatie te vergoeden en laat men de APK vervallen. Gewoonlijk krijgt men dan wel van de garage een offerte waarin er aangegeven is wat de auto precies mankeert en de erbij horende reparatiekosten. Dit gaat wel van te pas komen wanneer de auto ter verkoop aangeboden zal worden omdat je zo met duidelijk bewijs op tafel kunt komen wat de reden van de vervallen APK is. Zonder een APK is het nemen van een proefrit er namelijk niet bij en zal een belangstellende niet zo eenvoudig een analyse van de auto kunnen maken. Door met genoeg “bewijsmateriaal” op tafel te komen, zal de verkoop dus niet alleen vlotter verlopen, maar moet de prijs ook voordeliger uitvallen. Lang onderhandelen is dan ook niet meer nodig en is het gewoon maar een kwestie van overschrijven op naam van de koper.

Soms is de apk gewoon verlopen

Er is wel een verschil tussen een verlopen/vervallen apk en een afgekeurde auto. Bij de laatste is de auto dus wel naar de garage geweest voor de keuring, maar afgewezen. Dat betekent zeker de aanwezigheid van mankementen welke in het keuringsrapport aangegeven zullen zijn. Raak die dus niet kwijt omdat het anders voor de koper nogal gissen is wat de auto precies mankeert. Een auto verkopen met verlopen apk, is echter niet eenvoudiger omdat ook daar men de nodige vragen zal stellen. Het laten verlopen van de apk gebeurt meestal wanneer de auto niet meer wordt gebruikt en is vaak ook nog de verzekering vervallen. In zo een geval wordt het nog lastiger om de auto te verkopen.

Verkoop aan een particulier kan eenvoudig door eerst een advertentie te plaatsen en af te wachten wie er zich allemaal zullen aanmelden. Laat de advertentie ook zo uitgebreid als mogelijk zijn door de auto volledig te beschrijven en plaats er ook wat foto’s bij. Omdat het hier gaat om een auto waar men extra kritisch naar zal kijken, is het goed om er alles aan te doen om de auto er netjes eruit te laten zien. Zo kan een eenvoudige poetsbeurt al wonderen verrichten en let je er ook op dat al het papierwerk in orde is.

Bij een auto waar de APK gewoon verlopen is, zal er wel geen keuringsrapport aanwezig zijn met alle mankementen en leg je eerlijk uit wat de reden was voor het niet opnieuw laten keuren. Omdat een auto zonder APK, ongeacht de reden daarachter, altijd veel minder op zal leveren, is het soms voordeliger om een kleine moeite te doen om de keuring alsnog gedaan te krijgen voordat de auto ter verkoop aangeboden wordt.

Het wordt anders wel flink onderhandelen en heeft niet een ieder daar veel zin in. Gelukkig is er een snellere manier voor auto verkopen met verlopen apk.

Opkopers auto zonder keuring

Het alternatief wordt geboden door opkopers die belangstelling hebben voor een ruim aanbod van auto’s, dus ook die zonder APK. voor de opkopers is het maken van een analyse van de staat waarin de auto zich bevindt ook niet al te moeilijk omdat ze over ruime ervaring beschikken. Die wenden ze aan om de staat van de auto te beoordelen en kan dat zelfs op afstand gebeuren met behulp van een vragenlijst. Na analyse van de gegevens wordt er een offerte gemaakt en kan de auto soms al binnen een paar uurtjes opgehaald worden. Daar moet er wel een sleepwagen aan te pas komen omdat een auto met vervallen APK nu eenmaal niet aan het verkeer deel mag nemen. Ook particulieren die zo een auto aanschaffen, zullen het transport op zo een manier moeten regelen. Daar zijn er nogal wat kosten aan verbonden en zal men dat van de verkoopprijs af willen dingen. Benader daarom ook zo veel als mogelijk opkopers omdat de bedragen die ze zullen aanbieden nogal kunnen variëren.

Met een verlopen apk is elke auto niet eenvoudig te verkopen, maar zijn er altijd wel opties welke benut kunnen worden. Deze varieren van de verkoop aan een particulier tot aan een sloperij en hangt veel af van de staat waarin de auto zich verkeert. Soms is het namelijk maar een klein mankement welke snel verholpen kan worden en krijg je er een relatief hoge prijs voor. Anders is het gesteld voor een auto welke een tijd stil heeft gezeten en in principe bestemd is voor de sloop. Veel zal afhangen van wat je allemaal over de auto afweet omdat het niet mogelijk is om een proefrit te maken zonder een geldige APK. Neem dus jou moeite om alles netjes op een rijtje te plaatsen, van het keuringsrapport tot aan de auto papieren, en zorg er zo voor dat de verkoop geen stagnaties zal ondervinden.

Auto verkopen zonder apk
5 (100%) 1 vote